Ouderavond verzorgen

Wij kunnen een bijzondere en originele invulling geven aan uw ouderavond. Een presentatie over Social Media bijvoorbeeld, en hoe je daar met je kind over praat.

We komen met een team echte pubers, waarmee de ouders gesprekken kunnen oefenen. Het blijkt heel prettig (en leerzaam!) te zijn om met andere ouders mee te kijken; hoe doe je dit, wat zijn de valkuilen? Ook geven ouders aan dat ze het heel fijn vinden met andere jongeren dan hun eigen kind zo’n gesprek aan te gaan, en te kijken waar de lastige momenten zitten.

We werken met verschillende casussen, die op maat gemaakt worden:

Schelden en dreigen in de Whatsapp groep: Niels

Je hebt van de mentor van Niels een mailtje ontvangen over een incident in de klas. Een groot deel van de klas zit in een Whatsapp groep, waarbij er afgelopen week op een vervelende manier gescholden en gepest is. Een van de leerlingen heeft dit aan de mentor verteld en de betreffende appjes laten zien. Niels heeft hieraan meegedaan en dingen geschreven als: ‘ik maak je dood’, ‘je stinkt als een neger’. Als ouders wil je met Niels in gesprek over waarom hij dit geschreven heeft, en hem laten begrijpen wat het effect ervan is.

 

Een (half)naaktfoto doorsturen: Walt

Via een bevriende ouder heb je gehoord dat er een foto circuleert van een meisje dat Walt kent. Het meisje staat op de foto met blote borsten. Het incident is aan school gemeld, en de dader heeft een passende straf gekregen. Je wilt weten of Walt ook heeft meegedaan aan het doorsturen van de foto.

De ouder thema avond van het Lorentz lyceum stond in het teken van social media thuis en op school. Een van de workshops werd verzorgd door Karen en haar acteurs. Hierbij konden ouders met de acteurs moeilijke gesprekken met hun eigen puber thuis oefenen. Na een korte inwijding in de theorie van de transactionele analyse en de uitleg van de verschillende casussen gingen ouders aan de slag. In het begin was het nog wel spannend om dingen als sexting, gamegedrag of pesten via whatsapp met acteurs te bespreken. Maar omdat de acteurs zelf pubers waren, was het inlevingsvermogen van zowel de acteurs als de ouders al snel, zowel fysiek als inhoudelijk, zichtbaar. Ouders waren zeer enthousiast. De kwaliteit van de feedback was hoog en zeer goed te gebruiken thuis. Een geslaagde invulling van de thema avond!

‘Maartje Buijs,
conrector Lorenz Lyceum’