Karen Oosterink

Ik ben eigenaar van TeenWork en bedenker/ontwikkelaar van de methodiek ‘leerling-acteurs’. Ik heb een afwisselende baan en geniet daarvan! Ik leid teams acteurs op door het hele land, geef trainingen aan docenten en werk samen met verschillende partners, zoals Medilex Onderwijs, Hartgedragen Onderwijs, 1801 , René Lous , Ingrid van Essen en Buro Schoolwerk. Daarnaast geef ik een dag per week les in het VO, en train studenten en startende docenten via de Academische Opleidingsschool Quadraam. 

Ik werk sinds 26 jaar in het onderwijs, na mijn opleiding tot theaterdocent, en heb het daar nog steeds naar mijn zin. Een groep pubers in beweging krijgen, een boeiend verhaal vertellen; het kan niet op de automatische piloot en verveelt dus nooit. Ik realiseer me echter goed dat het niet voor iedereen alleen maar leuk is, en dat het onderwijs je ook helemaal leeg kan zuigen. Dan is het interessant om te kijken waar de pijnpunten zitten in een les, te zoeken naar de ‘energielekken’ of onrustmomenten en heel concreet vaardigheden aan te brengen, zodat de situatie in de klas verbetert. Als theaterdocent ben je geschoold en getraind om te kijken naar lichaamshouding, mimiek en stem. Als een docent ordeproblemen heeft, komt dat vaak doordat er iets schort in de non-verbale communicatie. Mijn achtergrond en onderwijservaring zorgen ervoor dat ik daar vaak heel concreet hulp in kan bieden.

WERKERVARING 

1992-heden: parttime werkzaam in het voortgezet onderwijs
Coaching en beoordeling nieuwe docenten/ Sectievoorzitter/ Trainer gespreksvaardigheden voor collega’s. 

2003-heden:
Workshops stemgebruik en klassenmanagement studenten Hogeschool Arnhem-Nijmegen/ Trainingsacteur/ Coach non-verbale communicatie bij trainingen van Veronica Weusten/ Ontwikkelaar van trainingen gespreksvaardigheden met trainingsacteurs, o.a. voor Marant Interstudie/1801/Medilex Onderwijs

2007-heden:
Trainer opleidingscentrum Quriuz Quadraam/ Trainingen aan studenten en docenten over motivatie, klassenmanagement, gespreksvaardigheden. 

2008-heden: 
Eigenaar Teenwork Trainingen

Ontwikkelaar van de methodiek ‘werken met leerling-acteurs’ ©

Opleiden van teams leerling-acteurs

Trainingen klassenmanagement aan docenten in het VO

Trainingen gespreksvaardigheden voor diverse opdrachtgevers, zoals

De VO-raad, Alliantie, Passie voor Leren, ArtEZ, Bureau Jeugdzorg, huisartsen (CAHAG), René Lous, Ingrid van Essen, Caleidoz, Prolez, Bureau Veermans, Bureau Youngworks, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hogeschool Utrecht, NHL Stenden, Marant Interstudie /1801, Radboud universiteit Nijmegen

Opleidingen en cursussen:

 • 1988-1992 HBO Docentenopleiding Theater, ArtEZ Arnhem, eerstegraad
 • 2005 Cursus ‘De docent: Gezag in het geding’
 • 2008 Cursus Nationale Academie, ‘Coachen van docenten’
 • 2010 Basis Opleiding tot trainer, Boertiengroep
 • 2010 Opleiding tot basistrainer, NDO Interstudie
 • 2011 Cursus ‘Coachen op Differentiatie’ CPS
 • 2012 Opleiding tot trainer, Marant Interstudie
 • 2013 Opleiding tot coach, NDO Interstudie
 • 2015 Cursus ‘Coachen op Motivatie’ CPS
 • 2015 Cursus ‘De 5 rollen van de docent’ CPS
 • 2018 Cursus ‘Het beoordelen van lessen’ CPS
 • 2019 Cursus gespreksvaardigheden en transactionele analyse NCO
 • 2023 Cursus Transactionele analyse